Administration Fact Sheets

4 Hour Rule

Complaints

Consent, Competence and Refusal Of Treatment

Did Not Wait Patients

Long Waiting Times, Waste, ED Overcrowding, Access Block

Problems and Protocol or Guideline Implementation

Purchasing Equipment

ED Design and SSU’s

Body Fluid Exposure

General Infectious Diseases             Includes needlestick management

Administration SAQ’s

Administration answers tend to follow a specific format depending on the question (eg. complaints, impaired medical professional etc…) – so once you get each topic well practiced they should, in theory anyway, be easy money. I did not write the “model answers” included here but they are always useful as guide…

Admin Model Answers

Admin Questions

Administration MCQ’s

I don’t have many, but for what it’s worth – here’s 25…

1.which is not a problem of air transport?

a)     decreased pO2

b)    shrinkage of air filled cavities

c)     limb swelling beneath plaster casts

d)    worsening of air embolism

e)     extremes of temperature

2.What is the usual p02 of medical retrieval aircraft?

a)     100

b)    90

c)     80

d)    70

e)     60

3.Which statement is false re air transport?

a)     all pneumathoraces, no matter how small, should be vented prior to air transport

b)    the ETT cuff should be filled with normal saline

c)     the sphygmomanometer should not contain mercury

d)    the most dangerous time is during transfers from one mode of transport to another

e)     the aim during transport is to provide equal or better care than at the point of referral

4.What is the sopite syndrome?

a)     laziness of medical staff during transfers

b)    excess attention to detail, hypervigilance

c)     yawning, drowsiness, disinclination for work

d)    motion sickness

e)     intractable itch at altitude

5.What is the usual length of flight time of a helicopter?

a)     30 mins

b)    1 hour

c)     1.5 hours

d)    2 hours

e)     2.5 hours

6.Which has been shown to improve outcome in the USA?

a)     the use of fire brigade to respond immediately to the scene and provide defibrillation

b)    fluid resuscitation in patients with penetrating trauma

c)     lights and sirens in priority one cases

d)    extensive cervical spine protection in extensive spinal trauma

e)     motorbike ambulance paramedics with capacity to defibrillate as first responders (Aust)

7.In ‘triage’ patients are prioritized by what?

a)     severity

b)    urgency

c)     physiological parameters

d)    injury severity score if a trauma

e)     first seen

8.In which triage category do the largest number of deaths occur?

a)     1

b)    2

c)     3

d)    4

e)     5

9.How long should a patient have to wait in triage category 4 as stated by the national triage scale?

a)     seen immediately

b)    30 mins

c)     1 hour

d)    2 hours

e)     4 hours

10.What is the performance benchmark for category 2 patients in the NTS?

a)     100%

b)    95%

c)     90%

d)    85%

e)     80%

11.Which parameter does the national triage scale directly relate to?

a)     inpatient LOS

b)    ICU admission

c)     Mortality

d)    Admission rates

e)     All of the above

12.What colour is triage category 5?

a)     purple

b)    blue

c)     yellow

d)    white

e)     black

13.Which statement is true regarding disaster management?

a)     doctors work best if taken to the field

b)    doctors work best if in the ED

c)     CPR is rarely indicated in the field

d)    CPR is rarely indicated in the ED

e)     None of the above are true

14.Which statement is true regarding disaster management?

a)     the majority of patients presenting to the nearby hospital arrive without medical transport

b)    the number of operating theatres that can be staffed is the main limitation in the provision of definitive care

c)     the START response involves assessment of respirations as the initial step

d)    the system used in MMC for triage involves four separate triage categories

e)     all of the above are true

15.What is the minimum non clinical time recommended by the ACEM for consultants?

a)     50%

b)    40%

c)     30%

d)    20%

e)     10%

16.What is the minimum non clinical time recommended by ACEM for registrars?

a)     5%

b)    15%

c)     25%

d)    30%

e)     40%

17.The AMWAC report recommends what level of consultant cover for major teaching and referral hospitals by 2007?

a)     24 hours/day 7 days per week

b)    24 hours/day Fri,Sat,Sun and 16 hour/day cover for the rest

c)     18 hours/day 7 days/week

d)    16 hours/day 7 days per week

e)     14 hours per day 7 days/week

18.Of the list above, what does AMWAC recommend for consultant cover of urban district hospitals/major rural and regional centres?

19.In what year was the ACEM formed?

a)     1970

b)    1979

c)     1983

d)    1986

e)     1989

20.How many FACEM does the AMWAC report suggest we need by the year 2007?

a)     500

b)    900

c)     1200

d)    1600

e)     2000

21.What size should the total internal area of the ED be?

a)     5m2/1000 yearly attendances

b)    15m2/1000 yearly attendances

c)     50m2/1000 yearly attendances

d)    500m2/1000 yearly attendances

e)     1500m2/1000 yearly attendances

22.Which is not a currently recommended clinical indicator for Emergency Medicine as defined by ACEM and AHCS?

a)     waiting time by triage category

b)    missed c spine fractures

c)     time to thrombolysis

d)    time to craniotomy in trauma

e)     death audit

f)     B and D

g)     C and E

23.What triage category would a 60 year old man with 02 sat of 91 be put into?

a)     1

b)    2

c)     3

d)    4

e)     5

24.What triage category should a pt with the acute onset of hemiparesis or dysphasia be?  Choose from the list above.

ANSWERS

1)B      2)E      3)B      4)C      5)B      6)A      7)B      8)D      9)C      10)B    11)E

12)D    13)B    14)E    15)C    16)B    17)A    18)D    19)C    20)C    21)C    22)F

23)C    24)B